Frica


Ai intalnit in drumul tau multe situatii care te-au facut sa simti frica. De la cele mai banale pana la cele mai dificile, toate aceste situatii se bazeaza pe acelasi principiu.

teamaCand esti pus in fata unei incercari, iti folosesti imaginatia pentru a te pune in situatia infruntarii acelei incercari si, constati cu stupoare ca nu ai armele necesare. Nu esti pregatit. Lenea apare si ea tot ca o manifestare a fricii pentru ca nu este altceva decat teama de a te pune la treaba.

Ti-e frica de apa pentru ca nu stii ce sa faci daca nu ai mai simti pamant sub picioare.

Ti-e frica de un caine care latra pentru ca nu stii ce sa faci daca incearca sa te muste.

Ti-e frica de somaj pentru ca nu stii daca poti sa-i faci fata.

Frica este deci o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil, imagine formata plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment se va intampla, nu vom fi capabili sa ii facem fata.

La ce foloseste frica ?

Frica, este buna si ea la ceva. Te face mai atent, te pune in alerta si in mod sigur devii mai eficient. Daca nu ti-ar fi frica de un caine care latra nu te-ai apara de el. Cel mai bun exemplu este cel al copiilor mici carora nu le este frica de nimic datorita lipsei lor de experienta.

Frica este deci, buna si ea la ceva, putem spune ca este al doilea catalizator, dupa iubire, in calea spre succes. Multora le este frica de esec si aleg calea succesului. Ne autoprotejam si devenim constienti cu ajutorul fricii.

Cum gestionam frica ?

peur_au_ventre_4Atat timp cat suntem capabili a ne dezvolta, frica va fi mereu prezenta. Unicul sistem de a anula sentimentul de frica este sa ne obligam a ne misca numai in domenii pe care deja le cunoastem, ceea ce este echivalent cu a ne autocondamna la „moarte” intelectuala si spirituala.

Independent de experienta si capacitatile pe care le deprindem, de fiecare data cand vrem sa infruntam un domeniu care pentru noi este necunoscut, vom simti frica. Numai atunci cand domeniul respectiv devine parte a experientei noastre, frica specifica va disparea.

Actiunea este o conditie neaparat necesara pentru anularea fricii. Aceasta este calea prin care ne putem asigura dezvoltarea personala. Orice om pe care il invidiati pentru curajul sau, v-ar putea confirma faptul ca s-a confruntat cu frica, dar a ales sa o infrunte actionand.

A infrunta o situatie de care ne este teama este mult mai putin inspaimantator decat a trai cu o frica ascunsa care ne poate „dinamita” increderea in propriile noastre forte. Cu cat limitam mai mult existenta noastra pentru a „evita temerile” cu atat mai mult scade respectul fata de propria persoana. Este vorba de exemplul clasic al strutului care isi ascunde capul in nisip.
Ironia sortii consta in faptul ca refuzand sa infruntam o anumita problema, evitam sa ne expunem unui stres, unui consum nervos mult mai mare decat cel pe care l-ar pretinde actiunea concreta…

In spatele fricii se ascunde comoara sufletului.

Ce castigam daca ne gestionam frica ?
Respect de sine deoarece daca nu il castigam, cu siguranta il pierdem. De moarte mori o data insa frica te omoara de mai multe ori.

Vrei sa faci ceva, dar ti-e  frica sa inveti.

Vrei sa ii spui cuiva un lucru important pentru tine, dar ti-e frica sa nu te refuze.

Il iubesti, dar ti-e frica de reactia lui.

Vedeti de cate ori moare personalitatea unui om din cauza incapacitatii lui de a se intelege ?

Opusul fricii este curajul.

Mi-a venit in minte un vechi sfat al samurailor: „Atunci cand esti in lupta, aminteste-ti ca oricum vei muri”.

Aceasta m-a determinat sa ma gandesc la faptul ca, in fond, fiecare dintre noi (fie ca ne place sau nu gandul acesta), suntem „condamnati la moarte”. Mi s-a parut interesant si extrem de emotionant faptul ca abia in momentul in care constientizam inevitabilitatea mortii avem cele mai mari sanse de a trai o viata mai intensa si incarcata de semnificatii, distrugand limitele pe care temerile noastre ni le-au creat.

Mai puteti sa faceti un exercitiu simplu si folositor:

Imaginati-va ca sunteti pe patul de moarte, cu cei apropiati in jurul tau, lasati creierul sa arunce o privire retrospectiva asupra vietii voastre, derulati amintire cu amintire si o sa va apara mai profund in minte o dezamagire sau mai multe (m-as bucura sa nu fie asa).

Daca este asa inseamna ca de fiecare data cand inima a vorbit: “vreau asta”, tu ai ales calea mai usoara si ai plasat undeva intr-un viitor inexistent dorinta ta adevarata.

Toti suntem condamnati la moarte, toti vom muri, ce alegeti: sa traiti o viata sau sa fugiti oviata ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s