Despre Echilibru


balantaOamenii au devenit mai lacomi decat un lup infometat. Influentele oamenilor asupra oamenilor se propaga cu o rapiditate impresionanta si sunt extrem de molipsitoare. Imaginati-va un cerc de oameni in care niciunul dintre ei nu stie ce are de facut. Stau se plictisesc, incep chiar sa se batjocoreasca, sa-si faca rau unul altuia pentru ca timpul devine cel mai mare dusman al omului daca nu poate sa-i fie prieten.

Acesti omuleti din cercul imaginat, la primirea unui stimul din afara, sa zicem ca cineva arunca o vorba catre ei despre ce trebuie ei sa faca, se vor lasa cuprinsi de o cumplita abnegatie si vor actiona intocmai dupa cum li s-a precizat deoarece vor avea impresia ca scopul venit din afara tarcului este unul superior.

Unii se vor dedica in totalitate acelui scop iar altii il vor combate cu desavarsire. Ideea este ca acei oameni vor dansa dupa cum li s-a cantat.

In aceeasi situatie ne gasim si noi romanii in acest an magnific al existentei noastre. Iesiti de sub patura asupritoare a unui comunism  prea dur, am fost inoculcati cu idei profund capitaliste care il fac pe om sa calce peste un altul ca el, pentru a se ridica pe el intru a banului inavutire.

Banul este cel ravnit si omul este cel care il ravneste. Inainte erau altele mai importante: onoarea, rangul, statutul, gloria care desi inutile constituiau un scop mai nobil decat banul.

Pentru ca umbland dupa acestea te supuneai totusi unor reguli ale societatii care tineau cont de aceste podoabe inutile.

Cand vine vorba despre bani nu mai tii cont de reguli, banul nu are miros  nici gust nici inima nici suflet. Banul face rau chiar daca il ai chiar daca nu.

Singurii oameni ce sunt in stare sa detina sume de bani sunt aceia care gandesc. Singurii oameni care sunt demni de a detine puterea data de bani sunt aceia ce sunt “mai presus decat oamenii”.

Si cand ma refer la “mai presus decat oameni” nu vreau sa spun ca exista ca la manelisti anumiti indivizi care s-au nascut miruiti sau care “au norocul scris in frunte” ci ma refer la oamenii care nu se lasa condusi de instincte animalicesti ci sunt condusi de spirit, de suflet si de o puternica ratiune.

Niste oameni care au scapat de ego si care gandesc pentru binele obstesc si nu pentru binele urmasilor de sange. Au fost si sunt asemenea oameni pe pamant.

Leonardo Da Vinci 2Imaginati-va ce ar fi facut Leonardo Da Vinci daca pe la 35 de ani cand era deja mult prea evoluat intr-ale stiintei si sufletului, primea de la familia Medici putere deplina asupra Florentei, care era orasul-stat cu putere, dominant pe vremea aceea in Italia.

In mod normal, el nu cred ca tinea cont de aparare sau de relatii bune cu alte state, pentru ca aceasta lingusire inutila nu tine loc decat unei aparari ce se impune ca urmare a unui viitor atac. Un om care este Om, nici nu si-ar fi putut imgina vreodata de ce ar putea altii sa intre peste el pentru a-I fura acestuia bogatiile.

Totodata, nu cred ca ar fi refuzat sub nicio forma o eventuala colaborare pentru sprijinirea dezvoltarii regiunilor limitrofe, pentru ca ce altceva poti face cand te aflii intr-o situatie mai buna decat altii, decat sa le arati si lor drumul care te-a adus acolo ?

Da, poti incerca sa-i asupresti pe toti si sa devii un conducator suprem de popoare. Insa nu ego-ul este cel care spune: eu am dreptate, voi trebuie sa muriti sau sa faceti ca mine.

Oare nu ego-ul a fost cel care graia in capul preotimii crestinesti, care a organizat cele mai cumplite campanii impotriva celor care nu erau crestini?

Multi nu-si pot explica nici in momentul de fata cum de s-a putut asa ceva. Cum de un om vine la un seaman de-al lui sau din alta regiune si ii zice: de azi inainte te inchini la unul pe care-l cheama Dumnezeu si tii cont de obiceiurile lui si construiesti cladiri inutile intru slavirea lui si postesti si faci in tara ta cum vrea unul pe care-l cheama Papa si care este cel mai apropiat om de marele Dumnezeu.

Un om normal, care ar gandi logic si serios, nici macar nu ar mai sta pe ganduri si  ar refuza fara niciu dubiu aceasta propunere. Insa, tot un om normal si serios, nu ar gandi niciodata sa mearga sa omoare pe acel care a refuzat asa ceva, decat daca in tara sa nu ar gasi vreun interes mai palpabil decat vointa unui Dumnezeu care doreste, de acolo de sus, crestinarea sau moartea.

Este cel mai mare pacat, pe care insasi preotii si papii l-au facut si ar trebui sa se inchine urmasii lor mii de ani pana cand toti oameni ar ierta acesta nerozie. Asa-zis-ul EGO ii face pe oameni sa calce peste oameni. Intr-o societate in care oamenii traiesc in armonie, logic ar fi sa domine urmatorul principiu: Libertatea ta tine pana unde incepe libertatea celuilalt.

Este ca la animalele care-si apara teritoriul. Si noi trebuie sa avem un teritoriu unde sa ne simtim in siguranta si care sa constituie sanctuar de exprimare a sufletului. Daca nu ai un teritoriu bine stabilit, daca altii privesc si scuipa acolo unde tu asezi obrazul pentru a dormi atunci, in niciun moment al existentei umane, nu va exista pace si nici uniune mondiala.

EGO-ul este dracul denuntat de religia crestina. Iisus a fost mai mult decat mesia sau regele iudeilor sau fiul lui Dumnezeu. Iisus a fost un fin cunoscator al psihologiei umane.

Iisus a fost un om de stiinta care a inteles natura umana, s-a folosit de ea si a “manipulat-o” in cel mai nobil scop din cate exista pe acest pamant. Iisus a fost si este un om de stiinta, un om care a privit omul in fata, gol, lipsit de armele sale.

Omul tremura si plange cand este dezgolit de straturile cu care societatea il lasa sa se imbrace si este usor de inteles. In noi traieste un zeu, un animal si un observator care mijloceste relatiile dintre zeu si animal. Animalul este asa-numitul drac sau EGO. Zeul este Dumnezeu, Alah sau mintea supraconstienta, subconstientul, cunoasterea suprema. Iar mijlocitorul suntem noi, cei care percep prin simturi. Noi simtim si in functie de cel care domina in interior alegem sa actiona angelic sau demonic.

Este ca la desene animate cand motanul Tom vede o pisica frumoasa si gingasa ca o floricica de primavara, care se unduieste cand o mangai. Iar langa aceasta pisicuta roieste un mascul feroce cu pieptul in fata si ghearele ascutite care-i umareste fiecare pas. Tom se afla acum intr-o dilema, pentru ca nu stie pe cine sa asculte.

In el exista doua impulsuri care se manifesta in desene animate sub forma unui inger si a unui drac, care apar pe cei doi umeri ai lui Tom. Dracul, ego-ul este intotdeuna grabit si in aparenta mai puternic, frica este ratiunea lui. Ii spune sa-i faca rau acelui animal, sa lupte marsav pentru a cuceri inima frumoasei garofite.

Insa pe umarul opus sta un ingeras, care-i zice cu o voce calma si suava, sa stea linistit, sa lupte cinstit si sa incerce prin metode inteligente dar muncite, sa cucereasca inima zeitei sau sa nu o cucereasca deloc pentru ca locul este deja ocupat.

heaven_or_hellRaiul sau iadul sunt pe  pamant. Noi suntem cei care decidem unde sa traim. Viata, daca este sau nu un test, nu stiu, daca este sau nu o reincarnare, nu stiu, daca mor si doar atat, nu stiu si nici nu cred ca-i este dat vreunui om sa cunoasca acest lucru.

Cei care sustin una ca asta sunt fie increzuti, fie nebuni, fie au vreun interes ascuns. Nimeni u poate cunoaste secretul suprem al vietii inainte de a pierde viata. Viata este un mister, este cea mai frumoasa aventura care ne-a fost data s-o cunoastem. Este un dar suprem; nu stiu daca poate cineva sa o inteleaga.

UN LUCRU ESTE SIGUR, IL CUNOASTEM FARA TAGADA SI IL APLICAM CUM PUTEM MAI BINE:  Ab. Lincoln ” Cand fac bine ma simt bine, cand fac rau ma simt rau, asta este religia mea.“

Adevarul este valoarea care coloreaza si controleaza viata. Pentru el merita sa mori, el te ajuta sa iubesti si tot el te ajuta sa traiesti pentru ceva si nu doar de frica MORTII.

Si ce este cel mai frumos pe acest pamant? Oamenii sunt diferiti, dar toti la fel.

Unii iubesc lucruri pe care altii le distrug. Si aceasta latura a naturii se numeste ecosistem. Natura este in echilibru dar foarte diferit. Sunt carnivore, ierbivore, plante, albine care polenizeaza flori si minuni care nu pot fi explicate decat prin scopul pe care-l au. Asa si noi oamenii avem aici un scop. Trebuie sa iubim si sa pastram natura. Suntem in echilibru si echilibrul este masura a tot ce exista.

Chiar daca natura ne va curata de pe fata pamantului, suntem constienti ca pana atunci, trebuie sa luptam pentru ceea ce noi simtim ca se numeste Adevar: luptam impotriva noastra, luptam impotriva dracului din noi, pentru a putea starpi dracul din altii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s